Aprilia SR 50 LC 07/2003 Brak wskazań poziomu paliwa.

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Grupy Dyskusyjne Skutery Piaggio, Gilera, Aprilia Aprilia SR 50 LC 07/2003 Brak wskazań poziomu paliwa.

Ten temat zawiera 7 odpowiedzi, ma 4 głosy i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe Michalk001 Michalk001 4 lata, 7 miesiące temu.

Oglądasz 8 postów - 1 przez 8 (z 8 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #194517

    Mal00lat
    Użytkownik
    • Postów: 9

    Witam . Problem stanowi brak wskazań poziomu paliwa na desce rozdzielczej . Początkowo myślałem , że to po prostu awaria czujnika paliwa .Byłem w błędzie po sprawdzeniu okazało się , że wszystko jest ok . Następnie pobralem z internetu schemat elektryczny skutera i przeszedłem do pomiarów.
    Dzięki temu zabiegowi udało mi się poznać problem awarii , wszystkie połączenia na desce rozdzielczej są prawidłowe , problemem jest brak napięcia na wskaźniku paliwa .Wskaźnik sam w sobie jest działający .Sprawdziłem to podłączając zaciski akumulatora do zacisków wskaźnika ,gdy czujnik obróciłem w tzw ,stan maksymalny ,wskazówka wychyliła się do maksimum. I teraz właśnie liczę na Was , co powinienem mierzyć , jakie wnioski wysnuć żeby naprawić ten nieszczęsny wskaźnik paliwa.Chce też dodać , że sprawdzałem miernikiem ciągłość przewodów pomiędzy kostką na desce rozdzielczej a czujnikiem paliwa . Ciągłość ta jest prawidłowa .
    Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź 🙂

    #194519
    Zdjęcie profilowe Druid
    Druid
    Użytkownik
    • Postów: 2 876

    Rozumiem, że sprawdziłeś ciągłość, ale napięcia tam nie ma, czy jest? Jak nie ma, to trzeba sprawdzić gdzie znika (stacyjka?)… Jeżeli jest, to sprawdziłbym podłączenie do masy… To dość częsty powód niedziałania… ;)))

    —————————————————
    Aprilia SR MAX 125 i.e. v2.0
     
    Czytaj
    REKLAMA

    Pokochaj całą rodzinę Suzuki GSX-S

    Sezon w Suzuki trwa przez cały rok. Dlatego już teraz skorzystaj z wyjątkowej oferty na zakup dowolnego motocykla z rodziny GSX-S z rabatem do 5000 zł!Przyjmij zaproszenie do naszego grona dzięki GSX-S 125 na prawo jazdy B. Polub inspirowanego sportowymi emocjami GSX-S 750. Pokochaj bezkompromisowego GSX-S 1000.Advertisement
    #194550

    Mal00lat
    Użytkownik
    • Postów: 9

    Napięcia na wskaźniku na desce nie ma .Masę sprawdzałem wydaje mi się , że jest ok

    #194552
    Zdjęcie profilowe Wombat
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 19 087

    1. jak sprawdziłeś czujnik paliwa? sprawdziłeś czy działa czy sprawdziłeś że jest zasilany?
    2. jak sprawdziłeś że wszystkie połączenia w desce są prawidłowe?

    jeżeli bezpośrednio zasilany wskaźnik działa i do tego wskazuje poprawnie odczyt z pływaka – to jest problem z zasilaniem wskaźnika na desce. Nijak sie to ma do tego że wszystkie połączenia w desce są ok.
    Niestety znalazłem 2 schematy. W pierwszym deska jest zasilana centralnie 1 drutem (zielono-czerwony plus i niebieski minus) i w desce sie to rozgałęzia. Skoro przyłożysz do zasilania deski plus i minus a wskaźnik nie ma prądu (bo \\\”sygnał\\\” z czujnika jest) to problem jest w desce – może utlenione styki miedzy deską a wskaźnikiem.
    W tym schemacie na czujnik paliwa idą 3 przewody a deska ma wskaźnik (lampke) niskiego poziomu paliwa
    http://help.meta.ua/userpic/moto_schem_Aprilia_SR_50_AC_LC_scooter.GIF

    .

    Drugi przypadek to dwa przewody we wskaźniku i wtedy każdy obwód w desce jest indywidualnie okablowany
    ta ma wtrysk
    http://www.apriliaforum.com/forums/attachment.php?attachmentid=94013&d=1223359012

    Nie ma lampki niskiego poziomu

    ziuuummmm…. (nie bije piany na PW)
    #194581

    Mal00lat
    Użytkownik
    • Postów: 9

    1) Czujnik paliwa sprawdziłem na zasadzie : Za pomocą kabli połączyłem akumulator z zaciskami na desce +/- które odpowiadały za zasilenie wskaźnika paliwa . Po podłączeniu i przechylenia czujnika w stan maksymalny , odczyt na wskaźniku był prawidłowy , w momencie gdy czujnik ustawilem w sytuacji gdy w baku nie ma paliwa . wskaźnik nie wskazał nic i zapaliła się kontrolka rezerwy.
    2)Połączenia na desce sprawdziłem multimetrem z pomocą schematu , kolejno sprawdzałem ciągłość połączeń od kostki do poszczególnych elementów związanych ze wskaźnikiem .
    Pozdrawiam

     
    Czytaj
    REKLAMA

    Torba motocyklowa Junak. Kup teraz

    Jesteś fanem marki Junak i szukasz uniwersalnej torby, którą możesz zabierać ze sobą wszędzie gdzie tylko zechcesz.
    #194745

    Mal00lat
    Użytkownik
    • Postów: 9

    Czy ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu ?
    Pozdrawiam

    #195125

    Mal00lat
    Użytkownik
    • Postów: 9

    Doszedłem do rozwiązania, powodem było przerwanie połączenia na desce jednakże tematu nie zamykam. Połączenia są wykonane z miedzi, jak naprawić ten ubytek wszystko osadzone jest na tworzywie sztucznym

    #195126
    Zdjęcie profilowe Michalk001
    Michalk001
    Użytkownik
    • Postów: 1 646

    Na Allegro znajdziesz kleje przewodzące prąd – wystarczy zrobić z niego ścieżkę którą połączymy uszkodzony obwód.
    http://allegro.pl/klej-elpox-15-2g-elektro-przewodzacy-i5275448951.html

    Zipp Salmo: przebieg 57459km: sezon 2010 – 3321km, sezon 2011 – 6870km, sezon 2012 – 7467km, sezon 2013 – 8130km, sezon-2014 – 8840km, sezon 2015 – 6887km, sezon-2016 – 7081km. sezon 2017 – 3855km. sezon 2018 – 3991km. sezon 2019 – 1007km.
Oglądasz 8 postów - 1 przez 8 (z 8 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie