Akumulator

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Daniel_1235_5126
    Użytkownik
    • 6
    • 19Postów:

Witam. Kilka dni temu dowiedziałem się, że muszę mieć akumulator o mocy 12v i 7aH. Otóż byłem dzisiaj w sklepie i dorwałem pasujący akumulator tylko, że ma 6aH. Czy mogę go podłączyć? Różnica 1aH coś robi?

Kisiu1981
    Użytkownik
    • 77
    • 4 647Postów:

Daniel, Ty pewnie jeszcze nie wiesz, że akumulator o symbolu YTX7-A (bo pewnie masz taki lub podobny) ma sześć amperogodzin. Ja też niedawno nie wiedziałem. Nic nie szkodzi jesli będzie mniejszy. Wazne żeby bieguny dały się odpowiednio podłaczyć. Ja do swojej Inki dam niedługo 4Ah. A jakiej marki znalazłeś?

I jeszcze jedno: nie ma akumulatorów o jakiejś mocy. Są za to o NAPIĘCIU 12V i POJEMNOŚCI 7Ah.

Gdy będziesz zakładał go do pojazdu przeczyść końcówki akumulatora i przewodów dlikatnie papierem ściernym. Potem dokręć nie śrubokrętem ale KLUCZEM – tylko z wyczuciem. Mozesz po tym posmarować towotem.

Jeśli czegoś nie wiesz to pytaj.

Daniel_1235_5126
    Użytkownik
    • 6
    • 19Postów:

Symbol YTX7A-BS
    On nie jest na klemy.
    Hmm jak mam dokręcić kluczem? Ten akumulator dokręca się krzyżakiem.
    Nie mam zbytnio pojęcia o skuterach, dlatego tak mieszam pojęcia 🙂
    Dziękuję za pomoc, jadę po ten akumulator mam nadzieję, że uda mi się podłączyć dzięki twoim poradę.

Kisiu1981
    Użytkownik
    • 77
    • 4 647Postów:

U mnie są śruby na klucz 10 ale można dokrecać je również krzyżakiem. Zobacz jak jest u Ciebie. Chodzi ogólnie żeby je dokrecić w miarę mocno (ale oczywiście bez przesadyzmu) po to by zapewnić prawidłowy kontakt styków. Przez zbyt słabe dokręcenie mój się nie doładowywał jak powinien. W dodatku nie oczyściłem dokładnie styków i również stąd ten efekt.

Jakiej marki znalazłeś akumulator i w jakiej cenie?

Daniel_1235_5126
    Użytkownik
    • 6
    • 19Postów:

A jak napełniłem akumulator tym białym płynem to wyjąć pojemniki i nałożyć tą nakładkę? I jeszcze czekam mam 3 godziny.

Daniel_1235_5126
    Użytkownik
    • 6
    • 19Postów:

Dobra już naładowałem elektrodami.
    Kupiłem za 100 zł marki Varta.
    Może dużo, ale na zamówienie 😉

Kisiu1981
    Użytkownik
    • 77
    • 4 647Postów:

Jakie pojemniki? Zdejmujesz folię, wlewasz kwas siarkowy i czekasz 40 minut. Potem zakładasz wieczko i gotowe.

Jak za Vartę 100 zl to niedużo.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button