Aerox – dziwny problem (nie jedzie)

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Serwis Aerox – dziwny problem (nie jedzie)

Ten temat zawiera 40 odpowiedzi, ma 6 głosów i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe Rafal176 Rafal176 6 lata, 9 miesiące temu.

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 41 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #77355
    Zdjęcie profilowe Rafal176
    Rafal176
    Użytkownik
    • Postów: 27

    Witam, jestem tu nowy bo na innych forach nikt mi nie umiał pomóc, więc liczę na waszą pomoc tu 😉
    Co się mogło stać że dodając gazu skuter stoi w miejscu?
    Pasek na wariatorze wcale się nie wkręca.
    To znaczy jedzie ale około 5-10km/h
    Odstawiając do garażu było ok, stał z tydzień i następną razom tak już było.
    Macie filmik może to w czymś pomoże:
    http://www.youtube.com/watch?v=5zioByBr0Z8&feature=youtu.be
    Ale gdy pochylę go na nóżce, koło jest w górze to się kręci i pasek wchodzi ładnie na wariatorze.
    Wymieniłem:
    Gaźnik, wariator, rolki, pasek, koło magnetyczne rozrusznika, świecę.
    Sprawdzone:
    Filtr, sprężynki sprzęgła, sprężyna centralna, moduł, masa, dzwon, przełożenia, zawór membrankowy.
    Poradźcie co sprawdzić lub co zrobić, bo już nie wiem czego to może być wina ;/

    #77361
    Zdjęcie profilowe Fubu2PL
    Fubu2PL
    Użytkownik
    • Postów: 593

    mmm musisz sprawdzić przełożenia wtórne i pierwotne czy nie mają pęknięć i czy nie są już wysłużone sprawdz sprzęgło i jego okładziny jakie dałeś sprężynki sprzęgła ?

    #77363
    Zdjęcie profilowe Rafal176
    Rafal176
    Użytkownik
    • Postów: 27

    Powiem tak, odstawiłem go do garażu i było ok a następną razom już tak było więc nie rozregulował się sam napęd.
    Gdy zdjąłem sprzęgło kolektor i dzwon, kręcąc drążkiem od przełożeń wszystko było ok, nie ma ono żadnych luzów ani szumów itp…
    Sprzęgło sprawdzałem, okładziny grube, sprężynki sprzęgła trzymają (mam niebieskie). Sprężyna centralna Hebo czerwona +90 i też jest dobra nie jakaś zużyta.
    Dokładnie to było tak że po tygodniu stania skutera w garażu wziąłem się za wymianę gaźnika i założenie rozrusznika i po tym to się stało, ale wyjąłem zaraz rozrusznik i założyłem stary gaźnik i było to samo więc to nie to.
    Dziwi mnie to że na podniesionym kole pasek się wkręca na wariator, a jak postawie na ziemię to nie ;/

     
    Czytaj
    REKLAMA

    Weź udział w konkursie Junaka. Wygraj zegarek o wartości 2000 PLN

    Chcesz zdobyć wyjątkowy zegarek Davosa z logo Junak? Nakręć film o swoim Junaku i opublikuj na Facebooku.
    #77370
    Zdjęcie profilowe Fubu2PL
    Fubu2PL
    Użytkownik
    • Postów: 593

    masz sprężynki niebieskie czyli 100% czyli sprzęgło się włącza przy 7000br/min to się nie dziw zmień przynajmniej na czarne 20% i powiedz jak będzie działać ok? te

    #77381
    Zdjęcie profilowe Rafal176
    Rafal176
    Użytkownik
    • Postów: 27

    No ale było dobrze a nagle się rozregulowało?
    Sprzęgło to Tec Evo Racing więc nie wiem czy ono będzie chodziło na miękkich sprężynkach.
    Po mojemu to nie regulacja tylko coś całkiem innego.
    Gdyby pasek był na dole kolektora to sprzęgło by się załączyło ale pasek nie schodzi, bo nie wkręca się na wariator tylko dlaczego się nie wkręca?

    #77382
    Zdjęcie profilowe lisu7
    lisu7
    Użytkownik
    • Postów: 835

    a jakie masz sprężynę w wario


    Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do Rometa bądź skonsultuj się z mechanikiem lub specjalistą, gdyż każdy Romet niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.:D
    #77383
    Zdjęcie profilowe lisu7
    lisu7
    Użytkownik
    • Postów: 835

    a ile masz obrotów jak ci startuje?


    Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do Rometa bądź skonsultuj się z mechanikiem lub specjalistą, gdyż każdy Romet niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.:D
    #77388
    Zdjęcie profilowe Fubu2PL
    Fubu2PL
    Użytkownik
    • Postów: 593

    sądząc po sprężynkach to pewnie ma do 6000obr/min do 7000obr/min

    #77393
    Zdjęcie profilowe Rafal176
    Rafal176
    Użytkownik
    • Postów: 27

    lisu7 napisał:

    a jakie masz sprężynę w wario

    Jeżeli ci chodzi o sprężynę centralną między sprzęgłem a kolektorem to czerwona Hebo +90, a rolki mam 3g ale na innych to samo.
    Teraz byłem zmieniłem korektor momentu obrotowego i nie pomogło, ale przejechałem z 100-200metrów i dzwon jest gorący. Chyba tak nie powinno być? I bez pokrywy przekładni jechałem. Max 10km/h jedzie.
    Obrotów wam nie powiem bo nie mam obrotomierza, ale mam w garażu taki stary od fiata to da się jakoś podłączyć? To bym chociaż wiedział jakie obroty ma…
    To jest pod wydechem Stage6 Pro Replica to sprężynę centralną i sprężynki sprzęgła są raczej odpowiednie.

    #77394
    Zdjęcie profilowe lisu7
    lisu7
    Użytkownik
    • Postów: 835

    a nie ma przebarwień na dzwonie


    Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do Rometa bądź skonsultuj się z mechanikiem lub specjalistą, gdyż każdy Romet niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.:D
Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 41 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie