Dziwnie działające oświetlenie – Coliber

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Serwis Dziwnie działające oświetlenie – Coliber

Ten temat zawiera 11 odpowiedzi, ma 4 głosy i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe dodge dodge 7 lata, 1 miesięcy temu.

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 12 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #44971
    Zdjęcie profilowe klekocix
    klekocix
    Użytkownik
    • Postów: 485

    Jest sprawa 🙂

    Otóż mam kłopot ze światłami, co to może być?
    Wygląda to mniej więcej tak:

    1.jak włączę pozycję to:
    tył: działa
    przód: tylko dolna działa
    Oświetlenie zegara: działa

    2.jak włączę mijania to:
    tył: działa bardzo słabiutko
    przód: górna działa
    dolna:działa bardzo słabiutko
    Oświetlenie zegara: działa bardzo słabiutko

    Będę wdzięczny za sugestie.

    #44987
    Zdjęcie profilowe dodge
    dodge
    Użytkownik
    • Postów: 612

    Ja mam marketowego klona Colibra, Router Pluss, ale mam jeszcze dziwniejszy przypadek jak włączam mijania to nic nie działa (tylnie światło też;() a jak włącze długie to działa wszystko, swojego nie znam przyczyny 😛

    1) Akurat w pierwszej pozycji jest wszystko na miejscu, z przodu tylko dół powinien działać

    2)Sprawdź żarówkę, być może nie konraktuje…
    Albo np. kable zasilające lampki nie kontaktują dobrze.
    Lub najzwyczajniej w świecie trzeba je wymienić, kiedy ostatni wymieniałeś ?

    Dolna gdy są mijania jest nie potrzebna to coś przejmujesz, a tak wgl to ‚postojówki’ ogl słabo świecą, więc bym się nie spodziewał nic nadzwyczajnego od postojówki 😉

    PS. jesteś pewien że np. tył ‚w postoju’ działa słabiej od tyłu ‚w mijaniu’ ? Sprawdź to dokładnie 😉

    PZDR

    ->Kymco Super 8 2T
    LwG!
    #44988
    Zdjęcie profilowe Kapuchon
    Kapuchon
    Użytkownik
    • Postów: 2 689

    I co według Ciebie jest nie tak ? Światła załączają się takie jakie mają a że patrzyłeś jak światła świecą na wolnych obrotach to normalne że świecą słabiej. Podczas jazdy obroty silnika są wyższe przez co żarówki świecą się mocniej.

    Ja w Korkach Nie Stoję !
    [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/45071/icon3.png[/IMG]
     
    Czytaj
    REKLAMA

    Prezenty od Junaka

    Kup dowolny jednoślad marki Junak, a otrzymasz kask z blendą Junak oraz 5L oleju Platinum Rider.
    #44990
    Zdjęcie profilowe dodge
    dodge
    Użytkownik
    • Postów: 612

    Nie no chyba, ktoś nie jest aż tak… (Nie chcę nikogo obrazić ;))
    żeby nie rozpoznać, że silnik słabnie i przez to automatycznie światłą przy gasają 😛

    ->Kymco Super 8 2T
    LwG!
    #44991
    Zdjęcie profilowe Kapuchon
    Kapuchon
    Użytkownik
    • Postów: 2 689

    Ja się nikomu nie dziwie jeśli się pyta o taką rzecz bo w samochodach tak się nie dzieje z racji że w samochodzie jest alternator a w skuterze prądnica która wraz ze wzrostem obrotów silnika podaje większe napięcie przez co światła świecą mocniej a na wolnych obrotach słabiej. Ktoś kto pierwszy raz lub rzadko ma do czynienia ze skuterem może mieć wątpliwości. Ja jak pierwszy raz jechałem skuterem to też myślałem że coś jest nie tak ale później z ciekawości czytałem instrukcję obsługi i wyczytałem że mam prądnice zamiast alternatora dlatego jest jak jest.

    Ja w Korkach Nie Stoję !
    [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/45071/icon3.png[/IMG]
    #44992
    Zdjęcie profilowe dodge
    dodge
    Użytkownik
    • Postów: 612

    Różnie to jest, mi się udało bez instrukcji skojarzyć 😉

    ->Kymco Super 8 2T
    LwG!
    #45000
    Zdjęcie profilowe dajkam
    dajkam
    Użytkownik
    • Postów: 115

    heh mi też. Tylko mnie coś wkurza w moim torosie (to samo co Coliber). A więc jak włącza światła mijania …chyba, chodzi mi o górną lampę to dość jest przekrzywiona na prawo. Wiem, że światła mają oświetlać bardziej prawą stronę, ale to trochę przesada. A już szczególnie gdy włączę długie, to normalnie przed sobą nie widzę nic, tylko tą prawą stronę. Jak by ktoś szedł po stronie nieprawidłowej to bym go nie zauważył!

    Jak zmienić ustawienia świateł??

    „Nie jeździj szybciej niż lata twój anioł stróż”
    #45002
    Zdjęcie profilowe dodge
    dodge
    Użytkownik
    • Postów: 612

    Po prostu żarówka od polskich dziur ci się przestawiła, zapewne 😉 Musisz zdjąć klosz przedniej lampy, tam wciągnąć żarówkę, u mnie to się obraca o 180[stopni], ustawić ją prosto, i znów obrócić o 180[stopni] tylko tym razem w lewo, załóż klosz i ciesz się ‚precyzyjną’ lampą 😉
    (żeby dostać się do klosza musisz wykręcić 3-4 śrubki, zależy u mnie były 4. 😉
    Jedna pod kloszem.
    Druga trochę głębiej i niżej.
    I dwie od strony jak siedzisz.
    Pamiętaj odłączyć kabel jak będziesz grzebał przy lampie.

    na 90% to, to ale jak nie to pisz, coś zaradzimy 😉

    ->Kymco Super 8 2T
    LwG!
    #45374
    Zdjęcie profilowe klekocix
    klekocix
    Użytkownik
    • Postów: 485

    Precyzując co dzieje się u mnie:

    Kiedy włączam światła pozycyjne przednie się świeci wyraźnie, tylne świeci się wyraźnie, podświetlenie zegarów również świeci się wyraźnie. Im więcej daję gazu tym światła są coraz jaśniejsze. Czyli standardowo.

    Natomiast gdy włączę światło mijania to:
    – światło tylne nie świeci się zupełnie (albo tak słabo, że nie widać)
    – światło pozycyjne (na dole czaszy) świeci się bardzo słabo, ledwo żarzy
    – podświetlenie zegarów nie świeci się
    – światło mijania świeci się słabo.
    Najdziwniejsze jest to, że kiedy dodaję gazu przy włączonym świetle mijania to całe oświetlenie przygasa (niemal do zera), zupełnie inaczej niż powinno być.

    Po włączeniu światła drogowego wszystkie przypadłości przechodzą.
    Działa zarówno podświetlenie tyłu, przodu, liczników.

    Nie zależnie od działających/nie działających świateł i zegarów – migacze działają zawsze.

    Regulator napięcia (tak mi się zdaje) znajduje się u mnie z tyłu po prawej stronie nad wydechem, przykręcony do ramy. Był lekko zaśniedziały na stykach, przeczyściłem go, ale to nie pomogło.
    Regulator ten jest zupełnie płaski, ma 4 piny w rzędzie, to co na nim udało mi się wyczytać to: XDZ 070106.

    Pomóżcie proszę!

    #45387
    Zdjęcie profilowe dodge
    dodge
    Użytkownik
    • Postów: 612

    Ja mam ten sam problem, tylko że u mnie nie świeci mijania w cale, mógłbyś dać fotkę gdzie masz ten regulator napięcia ?
    (mam klona to pewnie jest w tym samym miejscu)

    ->Kymco Super 8 2T
    LwG!
Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 12 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie