Bassa 50 – wysokie obroty na "luzie", przy przyspieszaniu wlecze się jak słoń

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Skutery Bassa 50 – wysokie obroty na "luzie", przy przyspieszaniu wlecze się jak słoń

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe Kuki5050 Kuki5050 2 miesiące, 2 tygodnie temu.

Oglądasz 3 posty - 1 przez 3 (z 3 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #622525
    Zdjęcie profilowe Kuki5050
    Kuki5050
    Użytkownik
    • Postów: 2

    Witam.
    Od roku jestem posiadaczem skutera Router Bassa 50 z 2016 (wygrana na loterii). Jednak ostatnio trochę mnie niepokoi jego zachowanie. Tak jak w tytule, podczas przyspieszania mimo prób ściągania manetki na ful wlecze się jakby miał włączone „pół naprzód”, a podczas postoju wskakuje samoistnie na wysokie (jak na luz) obroty. Ponadto podczas luzowania manetki słychać odgłos podobny do wygładzania drewna papierem ściernym. Początkowo myślałem, że brakuje mu powietrza do reakcji spalania (miał wtedy coś koło 2004 km na liczniku), więc wyczyściłem filtr powietrza, ale to nie to. Potem sprawdziłem poziom oleju – było go mało, więc go dolałem, pamiętając o uprzednim wyczyszczeniu filtra oleju z osadu. Też nic. Bardzo bym prosił o pomoc w tym temacie (ponieważ jestem laikiem, a grzebiąc bez opamiętania mógłbym jeszcze coś zepsuć). Dodam że problem wystąpił po raz pierwszy dopiero w zeszłym tygodniu, nawet silnik zdołał mi zgasnąć i nie uruchamiać się przez prawie godzinę, wcześniej spisywał się znakomicie.

    #622527
    Zdjęcie profilowe Wombat
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 12 699

    skoro się wkręca to znaczy że dostaje dostatecznie dużo powietrza. szukaj nieszczelności w dolocie, zobacz czy się zamyka przepustnica. Niewłaściwy skład mieszanki z powodu nieszczelności może być tez powodem braku mocy. Nie musi ale może. Wykręć świece i zobacz jak wygląda.

    SYM GTS 125 / Junak 607 2T: Malossi Sport 70, ProReplica, wario SportPro, 19mm Carb, Malossi GasBox, MF Evolution Clutch, Wingcooler…itd… gnije…
    #624256
    Zdjęcie profilowe Kuki5050
    Kuki5050
    Użytkownik
    • Postów: 2

    Przepraszam za długi czas nieaktywności – dopiero dziś dobrałem się do bebechów skuterka. Świecę wykręciłem, usyfiona nagarem jak nie wiem co, spróbuję ją druciakiem wyczyścić i podepnę ponownie.

    Aha, fabrycznie montowana była A7RTC. W zapasie mam C7HSA (zalecana w instrukcji obsługi).

    • Odpowiedź ta została zmodyfikowana 2 miesiące, 2 tygodnie temu przez Zdjęcie profilowe Kuki5050 Kuki5050.
    • Odpowiedź ta została zmodyfikowana 2 miesiące, 2 tygodnie temu przez Zdjęcie profilowe Kuki5050 Kuki5050.
    • Odpowiedź ta została zmodyfikowana 2 miesiące, 2 tygodnie temu przez Zdjęcie profilowe Kuki5050 Kuki5050.
    • Odpowiedź ta została zmodyfikowana 2 miesiące, 2 tygodnie temu przez Zdjęcie profilowe Kuki5050 Kuki5050.
Oglądasz 3 posty - 1 przez 3 (z 3 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie